Deze week boterdeeg taart, strikjes uit gerezen bladerdeeg en suikerbrood gemaakt.



Omdat er 500 g boter en 500 g suiker op 1 kg bloem was gebruikt voor de boterdeeg taart hebben we de deeg gemaakt maar niet direct kunnen gebruiken aangezien de deeg een nachtje in de ijskast moet liggen vooraleer je die kan uitrollen.
De deeg is hard dus moeten we die eerst even kneden vooraleer uit te rollen.
Eenmaal uitgerold (mooi rond en overal even dik) leggen we die in de beboterde vorm en gaan er met de deegrol over om de restante eraf te snijden.
Daarna vullen we de vorm op met een paar scheppen abrikozen compot om af te sluiten met een deksel (idem als bodem maar er dan bovenop leggen). De randen van de taart eerst doreren vooraleer het deksel erop te zetten. Daarna ook het deksel doreren.
Het gedoreerde deksel vol leggen met suiker en deze er daarna laten afvallen. Even bakken in de oven en je hebt een heerlijke taart die het beste is na een dag of drie.

Natuurlijk kan je ook wat creatiever uit de hoek komen …
Noeste arbeid :


Voor de strikjes en spiegels hebben we terug gerezen bladerdeeg gemaakt. Na het toereren kunnen we beginnen met het versnijden van de deeg om de koeken te kunnen vormen.



Voor de doorhaalkoeken plooien we de deeg in twee en geven er in het midden een sneedje in. Als je het uiteinde door het midden haalt dan heb je een doorhaalkoek.



Voor de strikjes neem je in elk hand het uiteinde vast (ene hand van boven en de andere langs onder) en geef je er een draai aan. Na een korte rustperiode de koeken doreren voor het in de oven te plaatsen.



De doorhaalkoeken kunnen gevuld worden met banketbakkerscrème of notenvulling.

Na het bakken insmeren met suikerglazuur.
Luc was natuurlijk niet de enige die koeken aan het maken was …
De creatiefsten hadden weer tijd teveel :
Tussendoor hebben we ook nog suikerbrood gemaakt. Na het kneden in de machine op het einde de suikerbollen toevoegen zodat deze niet smelten.
Even opbollen en dan in een uitgerold stukje deeg leggen (randen zijn gedoreerd).


Bol op het deeg leggen (slot naar boven) en het pakje voorzichtig dicht doen en op de bakplaat leggen (slot naar beneden). Nu nog laten rijzen.

Stap voor stap …

Na het rijzen doreren en enkele insnijdingen maken (rondje erop leggen en een zonnetje uitknippen)


Na het bakken professioneel bestrooien met bloemsuiker.


Heerlijk.

Omdat er 500 g boter en 500 g suiker op 1 kg bloem was gebruikt voor de boterdeeg taart hebben we de deeg gemaakt maar niet direct kunnen gebruiken aangezien de deeg een nachtje in de ijskast moet liggen vooraleer je die kan uitrollen.
De deeg is hard dus moeten we die eerst even kneden vooraleer uit te rollen.
Eenmaal uitgerold (mooi rond en overal even dik) leggen we die in de beboterde vorm en gaan er met de deegrol over om de restante eraf te snijden.
Daarna vullen we de vorm op met een paar scheppen abrikozen compot om af te sluiten met een deksel (idem als bodem maar er dan bovenop leggen). De randen van de taart eerst doreren vooraleer het deksel erop te zetten. Daarna ook het deksel doreren.
Het gedoreerde deksel vol leggen met suiker en deze er daarna laten afvallen. Even bakken in de oven en je hebt een heerlijke taart die het beste is na een dag of drie.
Natuurlijk kan je ook wat creatiever uit de hoek komen …
Noeste arbeid :
Voor de strikjes en spiegels hebben we terug gerezen bladerdeeg gemaakt. Na het toereren kunnen we beginnen met het versnijden van de deeg om de koeken te kunnen vormen.
Voor de doorhaalkoeken plooien we de deeg in twee en geven er in het midden een sneedje in. Als je het uiteinde door het midden haalt dan heb je een doorhaalkoek.
Voor de strikjes neem je in elk hand het uiteinde vast (ene hand van boven en de andere langs onder) en geef je er een draai aan. Na een korte rustperiode de koeken doreren voor het in de oven te plaatsen.
De doorhaalkoeken kunnen gevuld worden met banketbakkerscrème of notenvulling.
Na het bakken insmeren met suikerglazuur.
Luc was natuurlijk niet de enige die koeken aan het maken was …
De creatiefsten hadden weer tijd teveel :
Tussendoor hebben we ook nog suikerbrood gemaakt. Na het kneden in de machine op het einde de suikerbollen toevoegen zodat deze niet smelten.
Even opbollen en dan in een uitgerold stukje deeg leggen (randen zijn gedoreerd).
Bol op het deeg leggen (slot naar boven) en het pakje voorzichtig dicht doen en op de bakplaat leggen (slot naar beneden). Nu nog laten rijzen.
Stap voor stap …
Na het rijzen doreren en enkele insnijdingen maken (rondje erop leggen en een zonnetje uitknippen)
Na het bakken professioneel bestrooien met bloemsuiker.
Heerlijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten