vrijdag 11 november 2011

Boterdeeg taart, strikjes, doorhaalkoeken en suikerbrood

Deze week boterdeeg taart, strikjes uit gerezen bladerdeeg en suikerbrood gemaakt.
bakken-2342bakken-2316bakken-2337

Omdat er 500 g boter en 500 g suiker op 1 kg bloem was gebruikt voor de boterdeeg taart hebben we de deeg gemaakt maar niet direct kunnen gebruiken aangezien de deeg een nachtje in de ijskast moet liggen vooraleer je die kan uitrollen.
  bakken-2274 bakken-2276 bakken-2277
De deeg is hard dus moeten we die eerst even kneden vooraleer uit te rollen.
Eenmaal uitgerold (mooi rond en overal even dik) leggen we die in de beboterde vorm en gaan er met de deegrol over om de restante eraf te snijden.
Daarna vullen we de vorm op met een paar scheppen abrikozen compot om af te sluiten met een deksel (idem als bodem maar er dan bovenop leggen). De randen van de taart eerst doreren vooraleer het deksel erop te zetten. Daarna ook het deksel doreren.
bakken-2287 bakken-2295 bakken-2296
Het gedoreerde deksel vol leggen met suiker en deze er daarna laten afvallen. Even bakken in de oven en je hebt een heerlijke taart die het beste is na een dag of drie.
bakken-2299bakken-2342
Natuurlijk kan je ook wat creatiever uit de hoek komen …
bakken-2319 bakken-2317 bakken-2318
Noeste arbeid :
bakken-2301 bakken-2297  bakken-2283 bakken-2284bakken-2280 bakken-2285  bakken-2281
Voor de strikjes en spiegels hebben we terug gerezen bladerdeeg gemaakt. Na het toereren kunnen we beginnen met het versnijden van de deeg om de koeken te kunnen vormen.
bakken-2251bakken-2254bakken-2255
Voor de doorhaalkoeken plooien we de deeg in twee en geven er in het midden een sneedje in. Als je het uiteinde door het midden haalt dan heb je een doorhaalkoek.
bakken-2258bakken-2259bakken-2260
Voor de strikjes neem je in elk hand het uiteinde vast (ene hand van boven en de andere langs onder) en geef je er een draai aan. Na een korte rustperiode de koeken doreren voor het in de oven te plaatsen.
bakken-2261bakken-2267bakken-2266
De doorhaalkoeken kunnen gevuld worden met banketbakkerscrème of notenvulling.
bakken-2306 bakken-2307bakken-2304 
Na het bakken insmeren met suikerglazuur.
bakken-2323 bakken-2324      bakken-2316    
Luc was natuurlijk niet de enige die koeken aan het maken was …
bakken-2270 bakken-2271 bakken-2321
De creatiefsten hadden weer tijd teveel :
bakken-2269
Tussendoor hebben we ook nog suikerbrood gemaakt. Na het kneden in de machine op het einde de suikerbollen toevoegen zodat deze niet smelten.
 bakken-2219 bakken-2221 bakken-2222
Even opbollen en dan in een uitgerold stukje deeg leggen (randen zijn gedoreerd).
bakken-2225 bakken-2227bakken-2232
Bol op het deeg leggen (slot naar boven) en het pakje voorzichtig dicht doen en op de bakplaat leggen (slot naar beneden). Nu nog laten rijzen.
bakken-2226  bakken-2228 bakken-2230
Stap voor stap …
 bakken-2239 bakken-2240  bakken-2242  bakken-2244 bakken-2245 bakken-2246 bakken-2247 bakken-2248 bakken-2249
Na het rijzen doreren en enkele insnijdingen maken (rondje erop leggen en een zonnetje uitknippen)
 bakken-2289 bakken-2293 bakken-2291  bakken-2294 bakken-2290bakken-2310 bakken-2312
Na het bakken professioneel bestrooien met bloemsuiker.
  bakken-2329bakken-2332bakken-2335
Heerlijk.
bakken-2337

Geen opmerkingen:

Een reactie posten