zaterdag 19 november 2011

Rozijnenbrood, croissants, chocoladekoeken en appelbollen


bakken-2497 bakken-2538 bakken-2544 bakken-2496


Rozijnenbrood
Voor het rozijnenbrood een tip : voeg de rozijnen pas op het laatste in en kneed daarna niet te lang meer of de rozijnen worden kapot gemaakt.
Als het deeg van het brood gerezen is moet het terug opgebold worden Dit doen we in volgende stappen :
- met beide handen in het midden het deeg plat slaan en dan je handen openvouwen zoals op foto 1
- beide uiteinden links en rechts naar binnen plooien
- bovenaan het deeg vastnemen en oprollen maar tussendoor even opspannen door het deeg  weg te duwen van jezelf.
- daarna dicht rollen en met het slot naar onder in een bak vorm zetten.
 bakken-2346 bakken-2392 bakken-2393 bakken-2396  bakken-2398 bakken-2405 bakken-2406
Na het rijzen in de vorm nog even enkele insnijdingen maken nar het doreren.
bakken-2482
  bakken-2539bakken-2538
Croissants
Voor de laatste keer hebben we gerezen bladerdeeg gemaakt. Het verschil met vorige keer was dat we de deeg nu in vier plooiden (drie keer) ipv in drie. Hierdoor kregen we meer lagen van boter/deeg.
Na de deeg voor een laatste keer uitgerold te hebben (volledige recht !) werd het tijd om deze op te delen in de nodige driehoeken zodat we de croissants konden rollen. Hat gebruikte patroon zie je op de laatste foto.
 bakken-2351 bakken-2353 bakken-2354  bakken-2357 bakken-2358 bakken-2361
De vier ‘verloren’ driehoekjes aan de uiteinden werden terug aan elkaar gezet door de randen te doreren
bakken-2365
Vooraleer de croissants te rollen kreeg elke driehoek een insnijding onderaan in het midden.
bakken-2363 bakken-2367 bakken-2368
Na het doreren (de randen niet !) konden de croissants even rusten vooraleer ze in de oven te zetten.
bakken-2369bakken-2484
Ne het bakken nog even insmeren met suikerwater.
  bakken-2487 bakken-2490bakken-2496
Chocoladekoeken
Met dezelfde deeg hebben we ook chocoladekoeken gemaakt. Het deeg werd verdeeld in gelijke rechthoeken.
  bakken-2370 bakken-2371 bakken-2372
Daarna werd elke koek in het midden gedoreerd en werd er links en rechts daarvan een chocolade reep gelegd.
bakken-2376bakken-2384
Daarna kunnen beide uiteinden rond de chocoladen repen dichtgeplooid worden.
bakken-2379
Nog even schikken op een bakplaat.
bakken-2380 bakken-2385
Bovenaan lichtjes doreren.
bakken-2381 bakken-2387
Na het rusten en bakken nog even insmeren met een extra chocoladelaagje voor de fans.
bakken-2491bakken-2495    bakken-2493 bakken-2497
Appelbollen
Voor de appelbollen te doen slagen hadden we appels nodig ;-). Een 50-tal appels die vakkundig geschild werden om nadien onder te dompelen in licht gezouten water om niet bruin te kleuren.
bakken-2347bakken-2350
Het deeg kreeg ook de nodige aandacht.
bakken-2388bakken-2390bakken-2391       
Eenmaal uitgerold en opgedeeld konden we beginnen met het samenstellen van onze appelbol.
bakken-2439 bakken-2449
De klokhuizen waren reeds verwijderd en werden opgevuld met een mengeling van speculoos, peperkoek, melk en een ei.
bakken-2475 bakken-2440 bakken-2444
Daarna werden de randen gedoreerd zodat het pakketje met de appel erin kon toegeplooid worden.
 bakken-2445 bakken-2446 bakken-2448 
Elke appelbol werd op een schaaltje geplaatst zodat het suikerwater dat er later op werd gedaan niet teveel zou uitlopen.
bakken-2474
Na het bakken werd er nog wat poedersuiker aan toegevoegd.
bakken-2540bakken-2545
Werkende mensen
Je zou haast denken dat we enkel naar de les te komen voor de koffiepauze met vrouwentongen (merci Joost ze waren lekker).
 bakken-2382  bakken-2436
Opbollen demonstratie door een andere professional.
3bakken-2412bakken-2413 bakken-2415 bakken-2417 bakken-2420 bakken-2421
Er moet natuurlijk ook afgewassen en heel precies gewerkt worden.
bakken-2434  bakken-2452 bakken-2453 bakken-2454 bakken-2455 bakken-2456 bakken-2457 bakken-2459 bakken-2460 bakken-2461 bakken-2463 bakken-2467 bakken-2469 bakken-2470 bakken-2473 bakken-2477 bakken-2480 bakken-2488 bakken-2498bakken-2507 
bakken-2513 bakken-2514

Geen opmerkingen:

Een reactie posten