woensdag 28 december 2011

Kerststronken & kerststollen


bakken-3878bakken-3864bakken-3874
Gelukkig Nieuwjaar en Zalig Kerstmis dat het even goed mag smaken als in 2011.




bakken-3819
Voor de kerststronken hebben we warm beslag als basis genomen. Deze was gelukkig al klaar gemaakt op voorhand.
Eerst de botercrème maken :
  bakken-3821 bakken-3822 bakken-3835
Als je thuis geen kerststronk vorm (halve boog) hebt kan een lange rechthoekige ook en dan komen die metselvaardigheden nog eens goed van pas. Een lange toren van hanoi maken en de hoeken wat afronden met stukjes zodat er niet teveel botercrème moet gebruikt worden.
bakken-3823 bakken-3824 bakken-3826 bakken-3827bakken-3830
Als je wel zo’n vorm hebt dan is het iets eenvoudiger …
Na het in drie lagen snijden de biscuit nat maken met kirsch mengeling. (De kerststronk is dan ook op zijn best na een paar dagen als de kirsch goed opgenomen is in de biscuit)
bakken-3836          bakken-3839 
Heeeel dunne laagjes crème smeren. Zowel ertussen als er bovenop.
bakken-3845bakken-3846bakken-3847bakken-3848bakken-3849bakken-3850
Ook wij amateurs deden een kerstpoging en proefden tussendoor van al het lekkers.
bakken-3844bakken-3829 bakken-3832bakken-3831bakken-3833      bakken-3851 bakken-3852 bakken-3853 bakken-3854 bakken-3855 bakken-3856 bakken-3857
Het tussenresultaat mocht er wezen.  Vanille of mokka crème (vanille crème gemengd met geconcentreerde koffie) waren beide mogelijk.
bakken-3858 bakken-3859
Nadien nog de afwerking …
met amandelen, chocolade, marsepein, …
      bakken-3865 bakken-3866 bakken-3867 bakken-3868 bakken-3870 bakken-3872
Het eindresultaat (de linkse is die van mij ;-) ) :
bakken-3874bakken-3864
Onze eigen pogingen …
 bakken-3875 bakken-3876 bakken-3877
Voor de kerstollen was het werk minder intensief :
Deeg maken voor rozijnenbrood met rozijnen, geconfijt fruit en amandelen.
bakken-3860bakken-3861bakken-3862
Voor het in de oven te steken opvullen met een laagje marsepein.
bakken-3863bakken-3878

Geen opmerkingen:

Een reactie posten